THESSALONIKI

Jag vet att jag är dålig på att uppdatera om semestern, men jag måste sitta vid den sega datorn o då tar det tid o jag får pms utbrott o det är bara eländigt! Men jag gör det för er skull ;)

Vi hade ju blivit inbjudna till Kaeth och Lousis på middag en dag och de bodde inne i staden Thessaloniki, som är Greklands näst största stad. Det är även där som Thomas pappa kommer ifrån.
Då man närmar sig och åker nedför berget så är det en magnifik utsikt.

Tänk er som ett stort landskap, helt öppet med lite dalar o kullar varstans. Till vänster om detta landskap så ser ni hur havet öppnar sig, inbjudande med sin vackra glans. I landskapet och upp mot kullarna så ser man hur fler och fler grekiska hus visar sig. På vissa ställen ser det ut som någon bara kastat ut dem och de hamnat på ett jättekonstigt ställe, medan det på andra ställen ligger tätt, tätt ihop och myser.
Ju längre vi kör nerför vägen desto mer av detta ser vi, solen står högt på himlen och på sidorna så börjar det komma industrier och affärer. Vi kör förbi en fabrik där de tillverkar ouzo och landskapet precis brevid tillhandahåller en vinodling. En ganska liten dock, mest för syns skull men en del av vindruvorna används ju.
Vi åker förbi avtagsvägen till flygplatsen, och blir omkörd av alla möjliga bilar.

Då vi åker in i Thessaloniki så är det gator överallt, massor av människor, bilar, affärer, en skola, en sportarena. Det är underbart väder och vi kan se havet. Ungefär som om vi vore i Venice Beach, fast ändå inte..
Medan vi åker gata upp, gata ner, gata åt sidan så visar Thomas pappa vart han växte upp, var de bodde, var hans mamma jobbade och var hans skola låg. Tillslut så anländer vi till rätt gata där vi hade tur nog att hitta en perfekt parkeringsplats.

Huset de bodde i ägde de och de hade även hyresgäster som bor där. Det var ett fint 3-våningshus som såg typiskt grekiskt ut och det var otroligt inbjudande att komma in i trapphuset där det var behagligt ljust och det stod stora, gröna växter som lättade upp stämningen.
Då vi kommer in i lägenheten så börjar vi i hallen, rakt fram är köket som inte är sådär jättestort men väldigt väldigt fint. Till höger från hallen så är vardagsrummet, högt i tak och ljust. Vi gick ut på balkongen, lite småliten men ändå stor för den gick runt huset och längs med så hängde det blomsterlådor.
Kaeth hade lagat mat hela dagen, såg det ut som, och vi funderade lite på hur vi skulle få i oss allt detta, men det fick bli ett senare, mycket godare, problem.



Kaeths mamma tittade förbi också, en helt underbar liten tant som är glad hela tiden. Lite smårund med ett glatt, solbränt ansikte och vitt, lockigt hår, sådär typiskt som tanter kan ha det =) Jag förstod ju inte ett jota av vad hon pratade om, men tydligen så var både jag och Alexander fina.
Efter ett tag blev det dags att sätta sig till bords och tallriken vi fick framför oss bestod av; (om jag nu minns allt)
kalvlimpa, köttbitar, köttgryta, nån slags grönsaksröra, ris, potatis på grekiskt vis, ugnssteka auberginer med grönsaksröra, tzasiki, auberginröra med fetaost, grekisk bondsallad, grönsallad, bröd och säkert nåt mer.
Oj vad vi blev mätta!
Alexander blev mitt i maten jätteledsen och började gråta sådär hysteriskt som han kan göra ibland, då fick jag gå och trösta honom och genom detta skaffade jag mig en ganska bra ursäkt eftersom jag var så mätt och hade en del kvar på tallriken, kändes lite småpinsamt att lämna allt det.
Lillgrisen ville inte sluta skrika, Thomas kom in och försökte ett tag han också. Men sen kom Louisos in, och körde lite snällt sådär, ut oss. Vi blev lite halvpaffa för det var vi inte riktigt beredda på, men ja som sagt, i Grekland så gillar folk barn!
Sen lekte han med Alexander i säkert 2 timmar medan vi andra gick loss på desserten, japp..det blev dessert.
Och eftersom vi var i Grekland så blev det en söt, sliskig och STOR dessert, nämligen Tolomba.
Det ser ut ungefär som en friterad banan, ganska stor och smakar ungefär som friterad banan fast 100 gånger sötare. Så sött så man faktiskt var tvungen att ha glass till för att neutralisera lite.
Det ni..

Efter maten så var vi kvar en liten stund men sen kände vi att det var dags att röra på sig, så vi packade in oss i bilen för att hitta ett lämpligt ställe där vi kunde dricka lite kaffe.
Runt och runt åkte vi, gata upp och gata ner tills vi såg ett café precis vid havet där vi kunde sätta oss. Så medan Thomas pappa gick för att parkera bilen, så satte vi oss och beställde.
Grekiskt kaffe såklart, vad annars? ;) Förutom Thomas då som hade hakat upp sig på Frappé hehe

Sen så gick vi bort till statyn av Sokrates, eftersom det kunde vara kul att ställa Alexander där under. Vi skojar ju lite lätt om att Alexander är "Alexader den store" och hans lärare var ju Aristoteles, lite halvskoj sådär. Men gulligt var det! Sen när han blir äldre så kan vi nog får roligare kort eftersom han kan sitta på statyn istället.

Efter detta besök och denna lilla fika så åkte vi hemåt igen, trötta efter dagens äventyr.






Kommentarer
Postat av: Carolina

Sv: det tycker jag absolut att ni ska göra :)

2009-08-04 @ 16:42:59
URL: http://carolina1979.blogg.se/
Postat av: Anonym

härligt..hänt idag då?

2009-08-04 @ 20:11:07
URL: http://designbyjessica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0