PETRALONAS

Nu ska ni inte lita för mycket på min stavning av detta namn, jag tror att det stavas så men jag är inte riktigt säker.
Skit samma! =) Nu ska jag fortsätta berätta om vår Grekland resa för att ni ska bli riktigt sugna på att åka iväg ;)

Thomas ville en dag besöka en grotta som han hade besökt många år tidigare. Han sa att det var jättefint där och ville verkligen dit igen. Jag är ju inte den som är den så jag tyckte vi kunde åka dit och lämna Alexander hos sin farmor och farfar en stund.
Vi har inte direkt lämnat bort Alexander innan, min mamma har haft honom typ 2 timmar så jag kände mig lite sådär över att låta dem passa honom, inte för att jag tror att de inte kan men det är svårt att förklara. Vi känner ju honom på ett annat sätt, vi vet vad vi ska göra om han gråter på ett sätt eller på ett annat sätt eller vad som helst.
Men jag beslutade ändå att det var okej (Thomas har lättare för detta än mig) för Thomas skull, att åka iväg till grottan.
Lillgrisen hade haft en lugn dag så jag kände mig ändå rätt lugn..nästan haha.

Så packade vi in oss i bilen och brummade iväg. Det var lite knas att hitta rätt väg för vi skulle behöva åka genom några byar och det är inte så stort där men ganska rörigt ändå för det var lite dåligt skyltat. Thomas hade ett svagt minne av var detta låg någonstans men det går ju kringelikrokvägar lite varstans så lätt var det inte ändå.
Men det gjorde inget, det var en underbar roadtrip! Så mycket att se och det var så roligt att åka genom byarna och se affärerna och människorna och husen och allt möjligt.
Men sen kändes det inte så bra längre för vi hittade aldrig vägen vi skulle in på.
Thomas tog fram mobilen och ringde sin pappa som bekräftade det vi misstänkt; vi hade åkt för långt.

Brumbrumbilen vändes om och vi åkte tillbaka och gissade oss in på en väg för vi såg ingen skylt. Och vi gissade oss rätt! :D
Att köra dit var ganska nervpirrande också eftersom det är små vägar och stora bilar, folk kör fort och längsmed kanterna står dessa kyrkor som hedrar någon som dött.

Men så kom vi fram! *woho* Det var så vackert! Denna utsikt man ser från berget kan inte återges genom korten men wow! Tittade man upp på berget så kunde man inte sluta förundras över hur stort och långt det var och tänk att det fanns en grotta där inne som var supermegagammal. Tittade man ner mot landskapet så såg man små hus som stod bara mitt i en äng med gult gräs och olivträdsodlingar, vindruveodlingar.



VI parkerade bilen på den angivna parkeringsplatsen och fick sedan stiga på en buss som skulle ta oss upp till grottan. Det tog väl knappt 5 minuter dit och så vandrade vi upp för trapporna.
Vi köpte våra biljetter och han i kassan sa att vi skulle få vänta ca 40 minuter på nästa rundvandring, men under tiden så kunde vi besöka museét så det gjorde vi.
Där inne visade de skelettdelar från olika djur som de hittat i utgrävningarna. Det var så gamla skelettdelar från istidsdjur (mammutar!) och från skallar från människor. De visade ett jordlager från hur långt ner de hade grävt och var de hade hittat sakerna. Djurtänder, skallar, stenar, vapen som de gamla människor hade gjort.
Denna grotta är nämligen lite speciell också, det är nämligen där skelettet från den äldsta människan upptäcktes. Det var på 60-talet då en bonde var ute på vintern för att hitta något. Då han vandrade över berget så märkte att han snön var borta på ett ställe och vips så hade han hittat denna gigantiskt gamla grotta.
Men det är inte bara den äldsta människan som hittats här, utan även det första beviset för att människan kunde göra eld, alltså den första askan! Åh, det var så värt besöket!

När v kom ut från museét så gick vi och satte oss och väntade en stund. Vi upptäckte att hela gruppen brevid oss var danskar, alltså en hel busslast med danskar! Tänk att man skulle hitta såna där =)
Helt plötsligt kom han i kassan ut och ropade nåt på grekiska och jag följde efter, men blev stoppad i entrén utanför grottan
"Sorry lady, you have to wait for the english tour"
Jag fick alltså inte hänga med in =(  (grejen var att vi började få lite panik över tiden)

Så vi satte oss igen, och en timma efter vi köpt biljetterna så kom en tjej och sa att det var vår tur. Så vi vandrade in, med inte bara en utan två busslaster med danskar :D
Vi fick inte besöka hela grottan eftersom de fortfarande har pågående utgrävningar där, men vi fick gå längs med en gång där hon ibland stannade och berättade vad de hade hittat just där och var den gamla ingången hade vart och såna saker. Grottan hade även vart ett björnbo, för de gamla björnarna som fanns förr i tiden. Grottan är dessutom väldigt, väldigt stor och vi befann oss ca 50m (tror jag) ner i berget.

Det var lite trångt där inne ibland eftersom vi fick gå mellan dessa droppelare som fanns där inne, och lite halt också eftersom det droppade in vatten. Det såg helt magiskt ut där inne i vissa rum.
Ett av rummen var ganska stort, detta droppgrejer (vet inte vad det heter) hade bildat som pelare i rummet och på de mindre droppade det ner vatten. Grottan levde ju fortfarande och det märktes ju. De var guldfärgade och rummet var upplyst av små lampor som de hade ställt upp.
I ett annat av rummen så fick man se en del av utgrävningen. Under en glasskiva så såg man olika skelettdelar med små siffror brevid och hela taket var fullt av snören med olika nummer. Detta var för att arkeologerna skulle kunna se exakt var i grottan de hittat sakerna.
Det var första gången jag fick se en pågående utgrävning också, så spännande!

Detta vart vårt besök i grottan...senare på kvällen så blev det storm och jag upplevde något riktigt hemskt..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0